diumenge, 9 de gener del 2011

Pilota corrupta a Canal 9

Com vaig escriure ja fa un temps, el tarannà democràtic a RTVV és realment inquietant, per no dir inexistent. Ara més mai, cal fer boicot, si és que no el feu ja. Jo, per exemple, he traslladat aquest canal al número 25 de la graella televisiva, entre Intereconomía i Las Provincias TV, tot i que posats a bandejar, és més fàcil i, sobretot, més directe, no sintonitzar-lo. Així acabareu abans, tanta delicadesa i tanta polla. Canal 9 fa fàstic, diguem-ho clar. L’última idea d’aquesta casa de tendències esquizofrèniques i mentalitat mortuòria ha estat la d’acomiadar la veu de les partides de pilota valenciana, Josep Lluís Fitó, sens dubte un gest d’autoritat de l'ens que fulmina al que també és director de Corrüptia, una obra teatral en forma de sàtira evidentment censurada per un altre dels intel·lectuals que s’estoven per aquestes terres mediterrànies amb complex de sucursal bancària, el senyor Rus, àlies Fonsín. Els aficionats de la pilota ens quedem, per tant, sense la veu més tècnica de l’esport nacional, aquella que apostava amb rigorosa professionalitat pels trinquets blaus i les pilotes blanques. I ara, ens haurem de conformar amb les opinions banals d’un periodista mediocre, Alberto Soldado, i amb les sempiternes metàfores de Paco Nadal, molt popular però ja desfasat, pobret meu. Lluny, per tant, queda l’aposta de Canal 9 i el nostre benvolgut consell per formalitzar i modernitzar la pilota valenciana. Infeliços aquells que hi confiaren. Una nova estafa, tal com recorda de nou la vigent i encertadíssima cita de Llorenç Millo al seu llibre Joc de pilota (ed. 3i4, 1982): He dit que la pilota valenciana és com una planta silvestre i així és avui encara. És forta, per estar arrelada a les entranyes del poble, però no creix, ni sura perquè les autoritats esportives no li han fet, per ara, cas. La gran massa castellanitzada del país no la coneix o la menysprea per pobra i rústica. Malgrat tot, viu; no és polsós folklore, i viurà mentre conservem la llengua; és a dir, l’essència de la nostra personalitat. La pilota té els seus problemes: falta de trinquets, falta de jóvens pilotaris, etc.; és indubtablement un esport marginat, però els homes de la pilota sabem caminar sols i sense ajuda. Les altes esferes sovint ens han fet promeses no complides; no n’esperem res; seria millor per a nosaltres que ens tinguessen oblidats.

5 comentaris:

ANNA MORENO ha dit...

molt encertada la cita, sense dubtes...per cert, no hi ha cap dona que jugue a pilota?besots per a aitaneta!!!!!!!!!!!!!!!!

ANNA MORENO ha dit...

molt encertada la cita, sí, sense cap dubte. Per cert, no hi ha cap dona que jugue a la pilota?

Secretari ha dit...

Ei Anna, què tal? Com m'alegra que entres a aquest espai. Respecte de la teua pregunta, crec que alguna cosa n'hi ha, però ben poc. De moment, les dones pilotari es poden comptar amb els dits d'una mà, juguen a raspall i totes a nivell aficionat.

Arnau Boix i Pla ha dit...

Aprofite per saludar a Anna, i per refermar lo adequada què és la metàfora de la planta silvestre, també coneguda com a mala herba. Més val que continue com a mala herba abans que se l'apropien els impresentables què tant de mal han fet, i que continuen, com una màquina aplanadora, soterrant qualsevol espurna de cultura, decència i autenticitat.

Denunciar la censura també és perdre el temps. Avant pilotaris!

Josep Lluís ha dit...

Gràcies per les teues opinions i el teu suport.

Josep Lluís Fitó

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...